CSOK használt lakás vásárlásához

Hatalmas az érdeklődés a 2016. január 1-jétől megváltozott feltételekkel igényelhető CSOK iránt. Hogy a családok számára kínált kedvezmények a figyelem középpontjába kerültek, teljesen érthető, hiszen az új kritériumok alapján még nagyobb összegek állnak rendelkezésére. A potenciális igénylőnek számító családok többsége várhatóan használt lakás vásárlásához veszi majd igénybe a különböző összegekben rendelkezésre álló támogatást. Hogy milyen kritériumai vannak mindennek, annak érdemes alaposan utánajárni, hiszen a használt lakóingatlan vásárlásához nyerhető támogatás összege függ úgy a lakás méretétől, mint a gyermekek számától.

Először is fontos tudni, hogy a 10+10 millió forintos támogatás csakis azok számára érhető el, akik új építésű lakásba költöznek. Akik a használt ingatlan megvásárlásához szeretnének segítséget kapni, azok ennél kevesebb összeget nyerhetnek el a CSOK igénylésével.

Mit is jelent a használt lakás?

Használt lakásnak számítanak a 2008. július 1-je után használatba vett ingatlanok is, amennyiben már lakott bennük legalább egy természetes személy. Az új szabályok szerint használt lakások vásárlása esetén a támogatás alapösszege 10%-kal emelkedett, ami igencsak jó hír a támogatást felvenni tervező családok számára. Akárcsak az, hogy használt lakásra vonatkozóan nem feltétel, hogy a házaspár egyik tagja se szerepeljen a tartozásokat számontartó KHR rendszerben. Tehát azok is felvehetnek támogatást, ahol a férj vagy a feleség, esetleg mindkettő hiteltartozással rendelkezik.

Egy gyermek esetén 40-55 m2 közötti használt lakásra vehető igénybe 550-600.000 Ft támogatás. A két gyermekesek 50-80 m2-es alapterületű lakásra igényelhetnek legalább 880.000 és legfeljebb 1.430.000 Ft-ot. A három gyermekesek esetében a támogatás 60-90 m2 közötti használt lakásokra jár, összege pedig 1.320.000-2.200.000 Ft lehet. A négy vagy annál több gyermekes családok minimum 70 m2-es használt lakás vásárlásához kérhetnek állami támogatást a CSOK formájában, mégpedig 1.760.000-2.750.000 Ft-ot.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.