Home ÚJ ingatlanhoz CSOK CSOK igénylés meglévő lakástulajdon esetén

CSOK igénylés meglévő lakástulajdon esetén

21
0
SHARE

A jogszabály pontosan meghatározza, hogy kik és milyen feltételekkel juthatnak hozzá a támogatáshoz. Mivel vissza nem térítendő összegekről van szó, a jogalkotók igen komolyan vették az igénylésre jogosultak körének meghatározását. Sokat változtattak a szocpol korábbi feltételrendszerén, mely többek közt azt is magában foglalta, hogy már lakástulajdonnal rendelkezők nem igényelhetik a támogatást. A 2016. január 1-jétől érvényes CSOK szabályai közt ilyesmi már nem szerepel, a lakástulajdonosok sem feltétlenül esnek el az otthonteremtési támogatástól.

A megújult CSOK igényelhető azok számára, akik korábban rendelkeztek lakástulajdonnal, de azt már eladták. Ha az eladásra az elmúlt 5 évben került sor, a rendelet előírja, hogy az érte kapott teljes összeget be kell forgatni az új vagy használt lakás vásárlásába/építésébe. Azt is megszabja, hogy ilyen esetekben a támogatás összege nem lehet nagyobb az eladott és a megvásárolni kívánt ingatlan árának különbözeténél.

Más a helyzet azonban, ha nem adtuk el és nem is tervezzük eladni a már meglévő lakástulajdont. Bizonyos esetekben a CSOK feltételei kivételt tesznek, azaz előfordulhat, hogy akkor is részesülhetünk a támogatásból, ha jelenleg is rendelkezünk ingatlannal. Ilyen eset, ha lebontásra váró ingatlanról van szó, ha a lakás több mint 2 éve ajándékozás vagy öröklés jogcímén, haszonélvezettel terhelten került az igénylőhöz és a lakásban a haszonélvező is benne lakik, illetve ha az igénylő legfeljebb 50%-ban tulajdonos egy olyan lakásban, ami örökléssel vagy a tulajdonközösség megszűnésével került a tulajdonába.
Ha 3 gyermekkel rendelkezünk és a 10 millió forintos támogatásért folyamodunk, nem kell eladni a már meglévő lakástulajdont, azonban a CSOK elnyerése után mindenképpen az abból vásárolt/épített lakásban kell élnünk.

Kizáró ok a CSOK igényléséhez, ha az ajándékozásra 2 éven belül került sor, ha nincs haszonélvezet, ha az igénylőnek állandó lakáshasználati joga van, ha önkormányzati tulajdonban lévő vagy szolgálati jogviszonyban álló ingatlant bérel, illetve lízingel.

SHARE
Previous articleKorhatárok CSOK igényléséhez

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here