Fontos kérdések a CSOKkal kapcsolatban

A CSOK témakörében számtalan kérdés fogalmazódik meg mindenkiben. Nagyon sok fontos kérdés van, amely megválaszolásra vár, hiszen a kedvezményes lakásvásárláskor előnyös, ha minden szabállyal tisztában vagyunk. Most egy pár kérdést csokorba gyűjtöttünk és igyekszünk a legpontosabb válaszokat megadni.

Örökbe fogadott gyermek után is igénybe vehető a CSOK?

A családi otthonteremtési támogatás természetesen az örökbefogadott gyermekek után is igénybe vehető, de az alapfeltételeknek itt is teljesülniük kell. Az örökbefogadott gyermek is vér szerinti gyermeknek számít, hiszen a jogok és a kötelezettségek ugyanúgy vonatkoznak a szülőkre, mint a vér szerinti gyermek esetében. Akik azért szeretnének gyermeket örökbe fogadni, mert a csoknál bevállalták a 2 esetleg 3 gyermeket, azoknak fontos tudniuk, hogy az örökbefogadás ma már nem olyan egyszerű. Örökbefogadáskor alkalmassági teszten kell átmenniük a leendő szülőknek. Ha egy család csak a csok miatt vállal gyermeket az már régen rossz, hiszen nem szívvel-lélekkel szeretnék azt. A 10 millió forintos csokot örökbefogadás esetén is csak új építésű ingatlanra lehet felvenni. Az ingatlanpiac természetesen erre reagált is, hiszen az új építésű ingatlanok ára felemelkedett.

Ház bővítésére is fel lehet venni a támogatást?

Ház bővítést, átalakítást a kérelem benyújtását követően lehet megkezdeni. A bővítéshez természetesen engedély szükséges, kell bemutatni. Az engedélyeztetési eljárás pár napot vagy hetet is igénybe vehet, ezzel érdemes jó előre számolni. Bővítéskor a teljes érték maximum 50 százalékát lehet igényelni CSOK-ban, a fennmaradó összeggel nekünk kell rendelkeznünk. A teljes bővítés értékének legalább a 70 százalékáról számlákat kell bemutatnunk, ezért érdemes mindig és mindenhol számlákat kérni a vásárlásokról, építési munkálatokról.

Igénybe vehető-e a támogatás, külföldi munkavállalás esetén?

Igen, külföldi munkavégzés esetén is igénybe lehet venni a kedvezményes támogatást, hiszen Magyarországon biztosítottnak minősül az igénylő. A külföldi hatóságtól egy igazolást kell beszerezni és ezt kell bemutatni igényléskor. Fontos, hogy a biztosítási jogviszonynak az igénylés benyújtásakor is fenn kell állnia és a jogviszonyban 30 napnál hosszabb megszakítás nem lehetséges. Azok, akik igénybe szeretnék venni a kedvezményes lehetőséget, külföldről haza kell térniük és itt munkát vállalniuk. A munkaviszony létesítésének 30 napon belül meg kell történnie, és csak ezután lehet a CSOK-ot igénybe venni.

40 éves kor felett igénybe lehet venni?

A kedvezményes támogatás igénylésekor az egyik szülőnek mindenképpen 40 éves kor alatt kell lennie még akkor is, ha előre vállalt gyerekek esetén vennék igénybe a kedvezményt. 3 gyermekes családok esetén ez a korkitétel megszűnik. Itt már fel lehet venni a kedvezményt 40 éves kor felett is. Ahol csak egy vagy kettő gyermek van, ott mindenképpen szükséges, hogy az egyik szülő 40 éves kor alatti legyen.

Visszamenőlegesen is lehet igényelni?

A CSOK-ot természetesen utólag is lehet igényelni, az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül. Csak akkor, ha még nem történt meg a tulajdonjog bejegyzés. Ha már megtörtént a tulajdonjog bejegyzés, akkor sajnos már a kedvezményes támogatást nem lehet igénybe venni. A 2016 február 11 után felvett hiteleknél van lehetőség a 400 000 forintos CSOK összeg igénybevételére. Ezt utólagosan is jóváírják a családoknak.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.