Falusi CSOK 2023/2024 – Kiknek jár? Mekkora összeg? Mi kell hozzá?

A Falusi CSOK új lehetőséget biztosít a vidéken élők számára, akik vásárlás előtt álnak, vagy épp felújítást, korszerűsítést, bővítést terveznek meglévő ingatlanjaikon.

Óriási bejelentés volt, mikor a Magyar Kormány meghirdette, hogy elindul egy új SZOCPOL, azaz Családi Otthonteremtési Kedvezmény, más néven a Falusi CSOK .

Mit is jelent a Falusi CSOK, mekkora összeg igényelhető?

A Falusi CSOK 2019 július elsején indult el hivatalosan, és az alábbiakra igényelhető:

 • Vásárlásra az alábbiakra igényelhető: lakás vagy ház, bírtok központ, vagy esetleg még tanya
 • Lakó ingatlan Korszerűsítése
 • Lakó ingatlan Bővítése

Nem minden településen engedi meg a jogszabály a fentiekre az igénylést. Fontos, hogy a lakosság száma kevesebb legyen mint 5000 fő, illetve a lakosság száma csökken. Ezt a szabályt figyelembe véve a hazai települések 80-90%át jelenti.

A Falusi CSOK vissza nem térítendő összegei 2023-ban új lakóház vásárlására

 • Egy gyermek esetén maximum 600.000 Forint vissza nem térítendő
 • Kettő gyermek esetén maximum 2.600.000 Forint vissza nem térítendő
 • Három gyermek esetén maximum 10.000.000 Forint vissza nem térítendő

A Falusi CSOK összege 2024-től használt lakás vásárlása esetén, amennyiben ezzel együtt korszerűsítés és/vagy bővítés is történik

 • Egy gyermek esetén maximum 1.000.000 Forint vissza nem térítendő
 • Kettő gyermek esetén maximum 4.000.000 Forint vissza nem térítendő
 • Három gyermek esetén maximum 15.000.000 Forint vissza nem térítendő

Falusi CSOK: Egy konkrét példa a hőszigetelés korszerűsítésére

Egy fiatal háromgyermekes család a Falusi CSOK program keretein belül döntött úgy, hogy meglévő vidéki otthonukat korszerűsíti. A támogatás segítségével hőszigetelést terveztek a ház lábazatán, homlokzatán, és a tetőtérben.

 1. Lábazat szigetelés: Az alap szigetelésére PIR habot használtak, amely a hőhidak csökkentésével optimalizálta a hőszigetelést. Ez az anyag nagyszerű választás volt a tűzállósága és hatékonysága miatt, bár a költsége magasabb volt.
 2. Homlokzat szigetelés: A falakon külső hőszigetelő rendszert alkalmaztak, amely hozzájárult a fűtési költségek csökkenéséhez és az otthon komfortjának növeléséhez.
 3. Tetőtér szigetelés: A tetőtérben is PIR habot alkalmaztak, amely kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik és javítja az épület energetikai hatékonyságát.

Az összes szigetelési munka után az ingatlan energiahatékonysága jelentősen javult. A projekt befejezése után az energiafelhasználás körülbelül 30%-kal csökkent, ami hosszú távon jelentős megtakarítást eredményez a család számára.

A Falusi CSOK támogatás lehetővé tette számukra, hogy az otthonuk korszerű, kényelmes és gazdaságos legyen, és a támogatás a vidéki élet minőségének emeléséhez is hozzájárult. Az eset rávilágít, hogyan segítheti a Falusi CSOK a vidéken élő családokat abban, hogy energiahatékony és környezetbarát otthonokat alakítsanak ki.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.