CSOK energetikai besorolás nélkül is igényelhető?

Az új szocpol, azaz a CSOK sokkal nagyobb érdeklődésre tett szert, mint a lakáscélú támogatások bármely korábbi változata. A módosításoknak köszönhetően ugyanis korábban nem látott összegek váltak elérhetővé a hazai családok számára, ráadásul a megváltozott feltételek többek számára teszik lehetővé a megfelelő otthon megvásárlását vagy felépítését, mint eddig bármikor. A 2016. január 1-jétől érvényes otthonteremtési kedvezmény több szempontból is megkönnyíti az igénylést. Például az energetikai megkötések eltörlésével, melynek köszönhetően nagyobb összegekhez juthatnak az élhetőbb otthonról álmodó családok.

A szocpol korábban a különböző energetikai besorolású épületekhez eltérő összegeket tett elérhetővé. Egy 40-55 m2-es lakásra egy gyermekes családok 500.000 Ft-ot kaphattak, “A” besorolás esetén 550.000 Ft-ot, míg “A+”-os besorolásnál már 600.000 Ft támogatás járt nekik. A jogszabály módosításával azonban az ingatlanok energetikai besorolását már nem veszik figyelembe. A CSOK összegét tehát nem módosítja az, hogy egy alacsony energiafelhasználású, zöld házat építünk vagy egy régi, évszázados parasztházat vásárolunk meg. Egy “B” energiaosztályú lakásra, ami átlagosnak tekinthető, január 1-jéig 2 millió forint járt a családoknak, ez az összeg most 2.600.000 Ft-ra nőtt. Energetikai minősítéstől függetlenül az igénylők a legmagasabb összeghez juthatnak hozzá.

Ez az energetikai besorolás figyelmen kívül hagyásának legnagyobb előnye. A plusz pénz, ami jár a támogatott családoknak, hiszen ennek következtében jóval kisebb önerőre lesz szükség ahhoz, hogy lakáscéljaikat megvalósíthassák. Ezentúl hatósági bizonyítványt sem kell beszerezni, ami a “C” kategóriánál rosszabb besorolású ingatlanoknál szükséges. Ezzel a CSOK igénylési procedúrája egyszerűsödik, de az energetikai megkötések megszűnésével az ingatlankínálat is kiszélesedett, hiszen jóval több lakás válik elérhetővé és megfizethetővé a családok számára.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.