CSOK igénylése korábbi szocpol/CSOK igénybevétele esetén

Az új, megváltozott feltételekkel igénybe vehető CSOK méltán keltett ekkora érdeklődést a családok körében. A háromgyermekesek esetében akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást is elérhetővé tett CSOK egészen új perspektívákat nyit a magyar családok előtt. A kedvezmények éppúgy szólnak a gyermekkel még nem rendelkező, de családalapítást már tervező házaspárok, mint a sokgyermekesek számára. Hogy a lakásteremtés könnyebb legyen, mindenki igyekszik megragadni a lehetőségeket, akár új lakás építéséhez, vásárlásához, akár használt lakás vásárlásához vagy a már meglévő bővítéséhez.

Azonban a feltételek nem minden családnak engednek zöld utat. Még akkor is bőven van korlát, ha a korábbiakhoz képest a CSOK 2016. január 1-jén életbe lépett változata kifejezetten engedékenynek tekinthető és nagyban kiszélesítette a potenciális igénylők körét.
Csakhogy ennek ellenére is sok olyan család akad, akik korábban már éltek a lakáscélú támogatás lehetőségével. Számukra jó hír, hogy ha már ezt megelőzően felvették a szocpolt, nem kerülnek automatikusan kizárásra, a jelenleg elérhető támogatásokról nem kell lemondaniuk. A lehetőség tehát előttük is nyitva áll, hogy új vagy használt lakást építsenek vagy vásároljanak, illetve lakásbővítésbe kezdjenek, hiszen ők sem esnek ki a támogatottak köréből. Ez azonban csak azokra vonatkozik, akik 3 vagy több gyermekkel rendelkeznek és a 10+10 milliós támogatást célozzák meg. Ilyenkor a korábban felvett összeget levonják a mostani támogatás összegéből.

Egy gyermekre a támogatás csak egy alkalommal igényelhető. Ha korábban egy gyermekre már felvették a szocpolt, de azóta született egy új gyermek, őrá természetesen fel lehet venni a támogatást. Amennyiben egy családban két gyermek van és mindkettőre igényeltek már korábban szocpolt, akkor a CSOK számukra nem tartogat több lehetőséget, őket automatikusan kizárja a jogszabály az igénylésből.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.