Korhatárok CSOK igényléséhez

A szocpol vagy CSOK igénybevételének korhatárai.

A CSOK-kal kapcsolatban minden érdeklődőnek rengeteg kérdése van. Ki igényelhet, pontosan milyen feltételekkel, hány éves korig és hány gyerekre. Időt és energiát nem kímélve kell utánajárnunk a feltételeknek, hogy biztosak lehessünk benne, jogosultak vagyunk a támogatásra és az általa támasztott kritériumoknak a jövőben is eleget tudunk tenni.
A Családok Otthonteremtési Kedvezménye a már meglévő családok lakásteremtési céljait támogatja, ugyanakkor ösztönzi a gyermekvállalást is, hiszen még meg nem született gyermekekre is igénybe vehető. Ezt a vállalást adott időkorláton belül (1 gyermek esetében 4, 2 gyermek esetében 8, 3 gyermek esetében pedig 10 év alatt) kell teljesítenie a vissza nem térítendő támogatást felvevő párnak.

Ám a CSOK mindehhez korhatárt is szab. A korábbi szocpol szabályokhoz képest ezen a téren is történtek változások az új jogszabályban, ezért is fontos, hogy tájékozódjunk a jelenleg is érvényes feltételekről. 2016. január 1-jéig csak azok a párok vállalhattak előre gyermeket a támogatás érdekében, ahol mindkét tag 40 év alatti volt. Ezt módosították, így már elegendő, ha a házaspárnak csupán egyik tagja nem töltötte még be a 40. életévét.

Már meglévő gyermekek esetében a korhatár teljesen lényegtelen. Ha tehát egy kétgyermekes család szeretné igényelni a támogatást, nem kell figyelembe venni a szülők életkorát, ilyen esetben csakis a gyermekek életkora számít. A gyerekeknek 20 évnél fiatalabbnak kell lenniük, illetve legfeljebb 25 évesnek, ha felsőfokú tanulmányokat folytatnak nappali tagozaton. Ez is módosítás a korábbiakhoz képest, hiszen a szocpol igénylésének korhatára gyerekekre nézve 16, illetve 20 év volt.

Sok félreértést eloszlathat tehát annak a megértése, hogy a CSOK igényléséhez csak egy esetben van szükség 40 év alatti életkorra, mégpedig ha előre vállalunk gyerekeket. Azonban, ha már meglévő 2, 3 vagy több gyermekre szeretnénk igényelni a támogatást, teljesen mindegy, hogy hány évesek vagyunk mi vagy a párunk. Ilyen esetekben a korhatárra vonatkozó megkötés nem érvényes.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.