CSOK igénylés meglévő lakástulajdon esetén

A jogszabály pontosan meghatározza, hogy kik és milyen feltételekkel juthatnak hozzá a támogatáshoz. Mivel vissza nem térítendő összegekről van szó, a jogalkotók igen komolyan vették az igénylésre jogosultak körének meghatározását. Sokat változtattak a szocpol korábbi feltételrendszerén, mely többek közt azt is magában foglalta, hogy már lakástulajdonnal rendelkezők nem igényelhetik a támogatást. A 2016. január 1-jétől érvényes CSOK szabályai közt ilyesmi már nem szerepel, a lakástulajdonosok sem feltétlenül esnek el az otthonteremtési támogatástól.

A megújult CSOK igényelhető azok számára, akik korábban rendelkeztek lakástulajdonnal, de azt már eladták. Ha az eladásra az elmúlt 5 évben került sor, a rendelet előírja, hogy az érte kapott teljes összeget be kell forgatni az új vagy használt lakás vásárlásába/építésébe. Azt is megszabja, hogy ilyen esetekben a támogatás összege nem lehet nagyobb az eladott és a megvásárolni kívánt ingatlan árának különbözeténél.

Más a helyzet azonban, ha nem adtuk el és nem is tervezzük eladni a már meglévő lakástulajdont. Bizonyos esetekben a CSOK feltételei kivételt tesznek, azaz előfordulhat, hogy akkor is részesülhetünk a támogatásból, ha jelenleg is rendelkezünk ingatlannal. Ilyen eset, ha lebontásra váró ingatlanról van szó, ha a lakás több mint 2 éve ajándékozás vagy öröklés jogcímén, haszonélvezettel terhelten került az igénylőhöz és a lakásban a haszonélvező is benne lakik, illetve ha az igénylő legfeljebb 50%-ban tulajdonos egy olyan lakásban, ami örökléssel vagy a tulajdonközösség megszűnésével került a tulajdonába.
Ha 3 gyermekkel rendelkezünk és a 10 millió forintos támogatásért folyamodunk, nem kell eladni a már meglévő lakástulajdont, azonban a CSOK elnyerése után mindenképpen az abból vásárolt/épített lakásban kell élnünk.

Kizáró ok a CSOK igényléséhez, ha az ajándékozásra 2 éven belül került sor, ha nincs haszonélvezet, ha az igénylőnek állandó lakáshasználati joga van, ha önkormányzati tulajdonban lévő vagy szolgálati jogviszonyban álló ingatlant bérel, illetve lízingel.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.