Ki után igényelhető a CSOK?

A CSOK, azaz a 2016. január 1-jén életbe lépett új szocpol a magyar családok egy jó részének vissza nem térő lehetőséget jelent a stabil jövő megalapozásához, legalábbis, ami az otthonteremtést illeti. A vissza nem térítendő támogatás igénybevételének számos kritériuma van, ám ezek a legtöbb család számára ezek a feltételek nem jelentenek akadályt, annál is inkább, mivel a végrehajtott változtatások nem szűkítették, hanem jelentősen kibővítették a jogosultak körét.

Mivel a jogszabály igen részletesen és pontosan meghatározza, kik lehetnek jogosultak és milyen összegű támogatást nyerhetnek el, érdemes alaposan utánajárni, megfelelünk-e a kritériumoknak. A Családok Otthonteremtési Kedvezménye kapcsán az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a támogatás a már meglévő, illetve a még meg nem született gyermekek után igényelhető. A gyerekek lehetnek vér szerintiek és örökbefogadottak, illetve az igénylő gyámsága alatt állók, legalább 1 éve vele közös háztartásban élők és általa eltartottak is. Ez utóbbi esetben azonban az igénylőnek vállalnia kell, hogy a gyámság 3 éven belüli megszűnése esetén a támogatást visszafizeti. A támogatást igényelhető már 24. hetet betöltött magzat után is.
Gyermekkel még nem rendelkező párok abban az esetben lehetnek jogosultak a CSOK-ra, amennyiben mindketten 40 év alattiak. Ők előre legfeljebb 2 gyermeket vállalhatnak be, ezt pedig 8 éven belül teljesíteniük kell.
A CSOK-ot azok a szülők is igényelhetik, akik közös háztartásban legfeljebb 20 éves gyermeket nevelnek. A támogatásba beszámító gyermek korhatára 25 évre tolódik, amennyiben nappali tagozaton folytat felsőfokú tanulmányokat.

Amennyiben a gyermekekkel kapcsolatos vállalás nem teljesül adott határidőn belül, de a szülők igazolni tudják, hogy ez rajtuk kívül álló, egészségügyi okokból történt, mentesülnek a büntetőkamatok alól, azonban a támogatást vissza kell fizetniük. A visszafizetés alól mentesíthet, ha meddőség esetén örökbefogadunk annyi gyermeket, amennyit a szerződésben vállaltunk.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.