CSOK változások – sokkal több a megfelelő lakás

Aki a feltételeket teljesíti, a CSOK révén akár 10 millió forintot is kaphat ahhoz, hogy új lakásba költözzön. A vissza nem térítendő támogatás a gyermekes családok otthonteremtését segíti, mégpedig nem is akármilyen mértékben. Ami segítség az önerőből ritkán boldoguló családoknak, az óriási felhajtóerőt jelent a hazai ingatlanpiacnak. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy január elejéig az ország egyik legnagyobb ingatlanos portálján 64%-kal nőtt meg a lakáshirdetések és 44%-kal a keresések száma. A CSOK 2016. január 1-jén életbe lépett változata számos fontos módosítást tartalmaz a korábbiakhoz képest. Ezek a változások nem csupán a családokra vonatkoznak, de a szóba jöhető ingatlanokat is érintik. Az egyik legfontosabb változás, hogy eltörölték a megvásárolható lakásoknál a vételár maximumát, azaz a nagyobb értékű ingatlanok sincsenek kizárva már a kínálatból. Új lakás vásárlása/építése és 2 gyermek esetén a korábbival ellentétben a nincs megszabva a lakás hasznos alapterületének minimuma, de 3 gyermeknél, illetve használt lakás vásárlása, valamint a már meglévő otthon bővítése esetében a minimumra vonatkozó előírások ugyanúgy érvényben vannak.

Csak Budapestet tekintve is nagyon szembetűnő a változás az ingatlanpiacon. A korábbi 30 milliós felső határ eltörlésével 468 helyett közel 3300 lakás felel meg a CSOK által előírt kritériumoknak. 40%-os növekedés figyelhető meg Pest és Hajdú-Bihar megyében és általánosságban elmondható, hogy a vidékiek jobban járnak, mivel Budapesten négyzetméterenként 535.000 Ft-tal a legmagasabb az árszint. Ha valaki Székesfehérváron szeretne 60 m2-es lakást vásárolni, 22,8 millió forintot kell kifizetnie, míg egy ugyanekkora lakásért Pécsen már 17,2 millióért hozzá lehet jutni.
Ingatlanszakértők egybehangzóan állítják, hogy milyen mértékben a CSOK felpörgeti a lakásépítéseket – évi 30-40 ezer új lakás építésével számolnak a jelenlegi 10 ezer helyett -, az éppen szükséges ahhoz, hogy a hazai ingatlanpiac egészséges ritmusban tudjon tovább létezni.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.