A CSOK igénylésének költségei

Jó ha tudjuk milyen kiadásaink lehetnek

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye egyedülálló lehetőséget jelent a magyar családoknak az áhított otthon megszerzésére vagy felépítésére. A vissza nem térítendő támogatás a korábbiakhoz képest több családot tesz potenciális igénylővé, ám a bürokrácia útvesztőit és az ezzel együttjáró költségeket ez a jogszabály sem kerüli ki. A CSOK igénylésének vannak olyan költségei, melyeket a támogatást elnyerő családoknak kell finanszírozniuk. Hogy ezek nagyjából milyen tételt jelentenek és mire kell kifizetni őket, ennek járunk most utána.

Amikor nekivágunk a CSOK igénylésének, valamelyik pénzintézetnél kötelezzük el magunkat. A különböző bankok eltérő összegeket szabnak meg az igényléssel kapcsolatban, de nemcsak nekik tartozunk fizetni. Hogy hozzájuthassunk a vissza nem térítendő támogatáshoz, fizetünk a NAV-nak, az OEP-nek, a földhivatalnak, az ügyvédnek, az építésfelügyeleti hatóságnak, amennyiben az építés vagy a bővítés engedélyköteles. A költségek tehát sokfelé oszlanak és az 1-2000 Ft-tól a több tízezres tételig terjedhetnek. A CSOK az év elejétől kezdve a bankok kiemelt ajánlatai között szerepel, a hihetetlen mértékű érdeklődés most egyértelműen a különböző pénzintézetek fókuszpontjába helyezte ezt a támogatást.

Hogyan lehet alacsonyabb a költség?

Ha a támogatást igénylő csakis a CSOK-ot veszi igénybe, de mellé nem folyamodik bankkölcsönért, a költségek nyilvánvalóan alacsonyabbak. Ebben az esetben a banknak tartozunk megfizetni a bírálati díjat, ami a támogatás összegének 1,5%-a, legfeljebb 30.000 Ft, az értékbecslési díjat (OTP kivételével), ez 25-37.500 Ft, minden folyósítás előtt a műszaki szemle díját, ami alkalmanként 15-19.000 Ft, a tulajdoni lapot a CSOK igényléséhez, illetve folyósításához, előbbi 1000-6000 Ft, utóbbi 1500-4500 Ft, családi ház esetén a térképmásolatot, ami 2400-4000 Ft. A NAV-nak fizetünk 2000 Ft-ot, hogy igazolja, hogy nincs köztartozásunk, az OEP-nek pedig 3000 Ft-ot, hogy bizonyíthassuk TB-jogviszonyunkat. A földhivatalnál kb. 6000 Ft-ért jegyzik be a tulajdonjogot, az ügyvéd pedig általában a vételár 0,5-1,5%-át számítja fel. A CSOK tehát korántsem ingyen jött lehetőség, olyan költségekkel jár, melyek sok családot megterhelhetnek, ha nem terveznek előre.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.