CSOK egyedülálló szülőknek

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye rendelet alapvetően a gyermekes házaspároknak szól, feltételezi mindkét szülő meglétét. Ám azok se tántorodjanak el az igényléstől, akik egyedül nevelik egy vagy több gyermeküket! 2016. január 1-jétől a feltételek módosultak, ennek következtében kibővült az otthontámogatás igénylésére jogosultak köre és immár kiterjed az egyedülálló szülőkre is.

Hazánkban, akárcsak szerte a világon, sajnos jellemző a válás. A gyermekekkel egyedül maradó szülőkben a CSOK kapcsán természetes módon merül fel a kérdés, hogy ők vajon igénybe vehetik-e ezt a vissza nem térítendő támogatást. A válasz: igen! Mégpedig a meglévő gyermekek után, a gyermekelhelyezés igazolásával. Ha korábbi házasságból vagy élettársi kapcsolatból született gyermek, a CSOK-ot ugyanolyan célokra lehet igényelni, mint a jelenleg is házasságban és gyermekekkel élők esetében, tehát fordítható használt és új lakás vásárlására, új lakás építésére, illetve az ingatlan kibővítésére.

Elvált szülők esetében egyszerűbb a helyzet, hiszen náluk hivatalos határozat dönt a gyermekelhelyezésről. Ám a korábban élettársi kapcsolatban élőknél nincs hivatalos irat, csupán megbeszélés alapján dől el, hogy kivel maradnak a gyerekek. Ez viszont nem könnyíti meg számukra a CSOK igénylését. A rendelet ugyanis pontosan megfogalmazza, hogy különélő szülőknek igazolniuk kell a gyermekelhelyezést, mégpedig anyakönyvi kivonattal és jogerős bírósági ítélet bemutatásával. Válás esetén mindez rendelkezésre áll, de a korábban élettársi kapcsolatban élők számára is van megoldás.

Ebben az esetben a CSOK igényléséhez a gyermekelhelyezés igazolására alkalmas a gyermek lakcímkártyája vagy a korábbi élettárs tanúk előtt tett nyilatkozata arról, hogy a gyermek nem az ő háztartásában él. Mivel az elvárások ezzel kapcsolatban bankonként változóak lehetnek, érdemes ott utánajárni a részleteknek, ahol a CSOK-ot igényelni szeretnénk.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.