CSOK – Kizáró okok

Még nem volt olyan támogatás, mely ilyen mértékben segítette volna a magyar családokat otthonhoz jutni. De mint minden jogszabálynak, ennek is bőven akadnak a támogatók mellett ellenzői is, ez utóbbi tábor pedig főleg azt sérelmezi, hogy a CSOK nem a legszegényebbeket segíti, hanem a középosztálybelieknek, illetve az annál is jobb szinten élőknek kedvez. Az igénylés szigorú feltételei valóban határt szabnak a családoknak, de nézzük, kik azok, akik ténylegesen élhetnek ezzel a páratlan lehetőséggel és kik szorulnak ki a CSOK előnyeiből.

A CSOK alapvetően azon családok számára jelent perspektívát, akiknek a háttere egyébként is viszonylag stabil. A bizonytalan anyagi alapokon létező családok, ahol a szülők közmunkából élnek vagy elmúlt fél évben munkaviszonyuk sem volt, esetleg a KHR-ben nyilvántartott tartozásuk van és az elmúlt 2 évben társadalombiztosításuk sem volt, nem tartozhatnak az igénylők körébe. Azonban ez utóbbi feltétel kizárólag a 3 vagy többgyermekesekre és a 10+10 milliós támogatásra vonatkozik. Az 1-2 gyermekesek esetében nem jelent akadályt a hiteltartozás megléte a házaspár egyik vagy mindkét tagjánál. Köztartozás esetében azonban más a helyzet, az egyértelmű kizárást jelent.

A családi állapot tekintetében is érdemes körbejárni alaposabban a témát, ugyanis itt is találhatunk kacifántos dolgokat. Kizárólag azoknak van lehetőségük előre egy vagy több gyermeket vállalni, akik már házasságban élnek, de már meglévő gyermekeik után az élettársak is jogosultak a CSOK igénybevételére.
Nagy változás a korábbi feltételekhez képest, hogy a lakástulajdon megléte nem kizáró ok, ezért aki már rendelkezik saját lakással, nem kell eladnia azért, hogy jogosult legyen az otthontámogatásra. A támogatásnál figyelembe vett gyerekek tehát különböző szülőktől is származhatnak.
A kizáró okok között meg kell említeni a büntetett előéletet is, ami a CSOK esetében akkor jelent akadályt, ha a házaspár egyik vagy mindkét tagja gazdasági bűncselekményt követett el.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.