Kinek a legelőnyösebb a CSOK?

A Családok Otthonteremtési Kedvezményei 2016 legelején alaposan felkavarták az állóvizet az otthontámogatások terén. Az intézkedések a felmérések szerint előnyösebb helyzetbe hozzák a lakást vásárolni vagy építeni tervező családokat, mint az elmúlt 5 évben bármikor. A vissza nem térítendő támogatásként igényelhető CSOK tovább bővítette az egy vagy többgyermekes családok lehetőségeit azzal, hogy január 1-jével eltörölt számos korábbi korlátozást, így a családok kezét már szinte semmi sem köti.

Az új lakásvásárlók számára jó hír, hogy a korábbiakkal ellentétben a CSOK kritériumai már nem tartalmaznak előírásokat az árra nézve. Ez azt jelenti, hogy nincs felső korlát a megvásárolni kívánt ingatlan árának tekintetében, azaz jelentősen szélesedett a potenciális lakások köre. Ezzel párhuzamosan kiszélesedett azon családok köre is, akik igénybe vehetik a támogatást. Immár elegendő, ha a házaspárnak csupán egyik tagja 40 év alatti, a korábbi 16 éves kor helyett pedig 20-ra növelték a számba vehető gyermekek életkorát, továbbá 25-re a nappali tagozaton felsőoktatási tanulmányokat számító gyermekekét.
A három- és többgyermekes családok érdeklődését igencsak felkeltette a 10+10 millió forint igénybe vehető támogatás, illetve fix kamatozású hitel. Azonban meg kell jegyezni azt is, hogy ezek a nagycsaládok nincsenek a legkönnyebb helyzetben. A számukra a jogszabály szerint a támogatásra elérhető lakások minimum alapterülete 70 m2 kell legyen, miközben az új építésű lakások több mint fele 60m2-nél kisebb.

Mivel a CSOK még meg nem született, ám a következő 4-8-10 évre előre vállalt gyermekekre is igénybe vehető, az új jogszabály egyértelmű következménye a “baby boom” lesz. Azonban nemcsak a gyermekek számának növekedésére lehet számítani, de – ahogyan az már most is érezhető – felpörög az ingatlanpiac is. Az építési vállalkozók a több éves mélypont után újra lehetőséget látnak a lakásépítésben, annál is inkább, mivel a szakértők egyértelmű álláspontja az, hogy a CSOK nyújtotta lehetőségek ellenére sem az új lakás vagy ház építése lesz jellemző a támogatást igénybe vevőknél, sokkal inkább az új lakások vásárlása fog dominálni.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.