Babaváró hitel: 10 Millió Forint kedvezményes hitel fiatal házasoknak, gyermekvállalás előtt

A Magyar Kormány a Családi Akcióterv keretén belül megalkotta a Babaváró hitelt. Az igénylés 2019 július 1-től indult, óriási sikere lett a konstrukciónak, hiszen még a mai napig szinte az összes bank fiókhálózata csak több nappal előre tudnak időpontot biztosítani a regisztráló ügyfelek részére.

De mit is jelent pontosan ez a termék, hogyan lehet igénybe venni, és mik a főbb kritériumai a Babaváró hitelnek?

10 millió Forint – a babaváró szabad felhasználású hitel fő paraméterei

Az igénylést olyan házaspárok adhatják be, ahol a feleség életkora 18 és 40 év között van. A férj részéről nincs életkor megkötés, azaz egészen pontosan 18. életévét betöltött személy legyen.

A program keretében szabad felhasználású hitelt kaphatnak a fiatalok, tehát bármire fel lehet használni, nem kell számlákkal bizonyítani ha például ingatlan felújításra használják fel. CSOK-al kombinálva igen kedvezően juthatunk ingatlanhoz, viszont van aki a Falusi CSOK-ra használja fel.

A Hitel törlesztésének felfüggesztési szabálya – Gyermekek szabálya

A Családi Akcióterv lényege, hogy hosszú távon segítse a fiatal házasokat egy olyan összeggel, amivel nagyon komoly segítséget kaphatnak a házasok, hogy gyermekeket vállaljanak. A Kincstár felfüggeszti a törlesztést, vagy egy részét elengedi, vagy akár teljes egészében elengedi a tartozást.

Nézzük meg a szabályokat, melyeknek alapja a gyermekek születése:

Az első gyermekünk esetén (ha minden egyes elvárt dokumentumot bemutatunk az illetékes szerv felé) a hitel törlesztését felfüggeszti a kincstár 3 évre, azaz 36 hónapon keresztül nem kell törlesztenünk.

Második gyermekünk esetén, szintén 3 évre szüneteltethet az ügyfél a törlesztését.  A legnagyobb segítség viszont az, hogy a tőketartozásunk 30%-át el is engedi. Azaz ha a tőketartozásunk második gyermek megszületésekor például 8 Millió Forint, akkor a 3 év felfüggesztés után a törlesztő részlet már csak 5,6 millió Forint tőketartozás után fogja számítani a bank, mivel a 30%-ot, azaz a 2 400 000 Forintot elengedik.

A harmadik gyermekünk után a teljes hátralévő tartozást elengedi az állam. Tehát amit eddig az időpontig befizettünk, azt nem kapjuk vissza, hanem a a jelen állapotban meglévő tőketartozás kerül elengedésre.

A rendelet értelmében az alábbi szabályok teljesülése esetén beszélhetünk meglévő gyermekről:

  • Magzat, amennyiben betöltöttük a terhességünk 12-ik hetét.
  • A közösen örökbefogadott gyermek is saját gyermeknek számít
  • Az elhalálozott gyermeket is figyelembe veszi a jogszabály
  • A terhesség 12. hetét követően, ha a magzat elhalálozik, akkor is gyermeknek számítja a jogszabály.

Cikkünk hamarosan folytatódik az igénylés menetével, és a törlesztési szabályokkal

A babaváró hitel az egyik legjobb megoldás a fiatalok számára, hogy elinduljanak életük útján

 

 

Keresztül Csalad.hu

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.