CSOK – Meglévő hitellel rendelkezők számára is igényelhető?

A Családok Otthonteremtési Kedvezményeinek kibővítésével hihetetlen mértékben megnőtt az érdeklődés a különböző feltételekkel igényelhető támogatás iránt. Számtalan cikket lehet olvasni ezzel kapcsolatban, ám a számára igazán hasznos információt mégsem mindenki találja meg a jogszabályi labirintusban.
Az egyik fontos kérdés, hogy vajon hitellel is igényelhető-e 2016-ban a CSOK? Ez annál is lényegesebb, mivel a jogosult családok többségéről sajnos elmondható, hogy van valamilyen tartozása a pénzintézetek felé. De vajon joggal aggódnak az egyébként is nagy nyomás alatt álló hitelesek, hogy a támogatásoknak ebből a köréből is kiszorulhatnak?

Jó törlesztő vagyok

A pontosan törlesztők számára jó hír, hogy aggodalomra semmi okuk! Amennyiben nincsen tartozásuk a hitellel kapcsolatban, semmi akadálya, hogy igénybe vehessék a CSOK-ot. Azonban ennek a feltételnek a házaspár mindkét tagjára vonatkozóan teljesülnie kell. Azaz, ha akár a férjnek, akár a feleségnek elmaradása van, a CSOK-igénylése a párnak meghiúsul. Az igénylés szempontjából ugyanis kizáró oknak számít a KHR rendszerben (régi BAR lista) nyilvántartott 90 napot és a késés kezdetekor érvényes legkisebb minimálbér összegét meghaladó tartozás. Amennyiben ez fennáll, a kiegyenlítést követően 1 évet kell várni ahhoz, hogy jogosulttá váljanak a CSOK-ra. Mivel a KHR rendszerben nyilvántartják a folyószámlahitelt, az autóvásárlásra felvett hitelt és minden egyéb tartozást a pénzintézetek felé, kibújni a tartozás felelőssége alól ez esetben sem lehetséges.

Mindez azonban csak a 10 millió forintos támogatás igénylésére vonatkozik. Azok, akik szerepelnek ugyan a KHR rendszerben, viszont alacsonyabb összegű támogatást igényelnének új lakás vásárlásához, probléma nélkül igénybe vehetik a CSOK-ot. A KHR rendszerben való nem szereplés kizárólag a 10 millió forintos CSOK támogatás esetén kitétel, egyéb esetekben nem jelent akadályt.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.