A CSOK igénylésének feltételei

A CSOK igénylésének feltételei - Tudd meg, jogosult vagy-e a CSOk-ra

2016. január 1-jétől léptek életbe jelentős változások a Családok Otthonteremtési Kedvezményeivel kapcsolatban. Hogy a különböző számú gyermek esetén új vagy használt lakás építésére vagy vásárlására igényelhető támogatáshoz milyen feltételekkel lehet hozzájutni, az elmúlt hetekben rengeteg család érdeklődését felkeltette, hiszen sokak számára ez jelentheti az egyetlen esélyt egy új, valóban élhető otthon megteremtésére.

A CSOK igénylésének kritériumai jelentősen megváltoztak. A feltételek egy részét eltörölték, más részüket bővítették és módosították, ugyanakkor új kitételek is kerültek a listára, melynek alapján a családok elindíthatják az igénylést.
Az egyik leglényegesebb változás a korábbiakhoz képest, hogy az energetikai besorolást már nem kell figyelembe venni az ingatlanoknál. Jó hír az is, hogy a megvásárolható lakások alapterületének felső határát, amit korábban 160 m2-ben maximáltak, eltörölték, azaz a CSOK most már ennél nagyobb ingatlanokra is igénybe vehető.

Korhatár is számít

A korhatárral kapcsolatban is történtek változások, 2016-ban az előre vállalt gyermekek esetében már elegendő, ha a házaspárnak csak az egyik tagja 40 év alatti. Gyerekeknél az igénylés szempontjából korhatárként korábban megjelölt 16. életévet 20-re módosították nem felsőoktatási intézménybe járó gyermekeknél, a felsőoktatásban részt vevő, nappali tagozaton tanulmányokat folytató gyerekek pedig 25 éves korukig számítanak be a CSOK igénylésébe.
3 vagy annál többgyermekes családoknál, akik új lakást szeretnének vásárolni, kritérium, hogy a házaspár egyik tagja se szerepeljen a KHR rendszerben, valamint mindkét tagnak az elmúlt legalább 2 évre visszamenőleg biztosítottnak kell lennie.

2016-ban a CSOK igénylési összege használt ingatlanok esetében 10%-kal nőtt, azaz egy gyermek után 600.000 Ft, két gyermek után 1.430.000 Ft, három gyermek után 2.200.000 Ft, négy vagy annál több gyermek esetében pedig 2.750.000 Ft támogatás legfelső határa. Új építésű ingatlan vásárlásakor sem a méretet, sem az energiahatékonyságot nem kell figyelembe venni, kizárólag a gyermekek számát.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.