CSOK új lakás építéséhez

A megújult CSOK, azaz Családi Otthonteremtési Kedvezmény használt és új lakásokra vonatkozóan is igénybe vehető. Nemcsak vásárolni, de építeni is lehet a segítségével, mégpedig jóval könnyebben, hiszen új lakás építésére akár 10 milliós támogatást és 10 milliós, 3 %-os fix kamatozású hitelt is fel lehet venni. A lényeg, hogy még a használatba vételi engedély kézhezvétele előtt, de már az építési engedély birtokában kezdjük meg az igénylést.

Fontos tisztázni, hogy a jogszabály szerint melyik ingatlan tekinthető új építésűnek. Új ház vagy lakás az, melyet teljes egészében, az alapozástól kezdve újonnan építettek vagy a tetőtér beépítésével hozták létre és használatba vételi engedélyre kötelezett. Új ház vagy lakás építése esetén nem kell figyelembe venni a hasznos alapterületet. Ez jelentős változás a korábbiakhoz képest, hiszen a régi szocpol esetében a támogatás mértéke függőt az ingatlan méretétől. A jogszabálynak ezen kritériuma a 2016. január 1-jétől életbe lépő új CSOK szerint már csak a használt ingatlanok vásárlására vonatkozik.

Új lakás építésére elérhető a támogatás már 1 gyermekes családok számára is. Ők a CSOK keretében 600.000 Ft-hoz juthatnak hozzá, míg a 2 gyermekesek ennél jóval többől, 2.600.000 Ft-ból gazdálkodhatnak. A 3 vagy annál több gyermekes családok számára pedig igencsak kibővültek a lehetőségek a 10 millió forintos támogatással, valamint a mellé elérhető, szintén 10 millió forintos hitellel. Fontos megjegyezni, hogy telek vásárlásra a támogatás nem használható fel és az építendő új ingatlan minden szempontból meg kell, hogy feleljen az előírásoknak, azaz saját közművekkel, önálló bejárattal, saját fürdőszobával, konyhával is rendelkeznie kell.

A támogatás folyósítása szakaszonként történik. A hitelintézet által jóváhagyott költségvetési terv szabja meg ennek pontos ütemét. A folyósítás készültségi fokonként történik, mégpedig a saját erő felhasználását követően. A készültségi fok megállapítása a hitelintézet műszaki szakértőjének a hatáskörébe tartozik.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.