CSOK új lakás vásárlásához

A kibővített és sok szempontból változásokon átment CSOK segítségével új és használt lakásokhoz is könnyebben juthatnak hozzá a gyermekes családok. A kiszélesedett lehetőségeknek köszönhetően egyre többen engedhetik majd meg maguknak, hogy új lakást vásároljanak. Mielőtt elkezdenénk böngészni az ingatlan hirdetéseket, jobb, ha alaposan tájékozódunk, hiszen a jogszabály minden részletet pontosan meghatároz a vásárlással kapcsolatban, többek közt azt is, hogy mi számít valójában új lakásnak.

A CSOK kritériumai szerint új lakás az a lakóingatlan, melynek az építési engedélye nem régebbi 2008. július 1-jénél. Emellett használatba vételi engedéllyel rendelkezik és összkomfortos, korábban nem volt tulajdonosa, hanem közvetlenül az építtető vállalkozótól vagy pénintézettől lehet megvásárolni. Ha lakott is benne valaki, az csupán bérlői státuszban lehetséges és legfeljebb 3 éven át. A legelső tulajdonosnak a CSOK által támogatott házaspárnak kell lennie. Minden egyéb esetben a megvásárolni kívánt lakás használtnak számít, azaz más összegekben igényelhető rá támogatás.

Változások

Az egyik legfőbb változás a korábbiakhoz képest, hogy új lakás vásárlása esetén megszűnik mind az alapterületre, mind a vételárra vonatkozó korlátozás. Ezzel a CSOK révén elérhető ingatlanok köre igencsak kiszélesedik, az igénylésre jogosult családok jóval szélesebb kínálatból válogathatnak. A támogatásra pályázhatnak azok is, akik már rendelkeznek lakástulajdonnal – ez is változás a korábbi feltételekhez képest. Akik új lakást vásárolnának, legfeljebb 3 gyermeket vállalhatnak előre. A teljesítési határidő 1 gyermek esetében 4 év, 2 gyermeknél 8, 3 gyermeknél pedig 10 év. Új lakás vásárlása esetén a támogatás összege 1 gyermeknél 600.000 Ft, 2 gyermeknél 2.600.000 Ft, 3 vagy annál több gyermek esetében 10.000.000 Ft lehet. A később születő gyermekeknél az igényelhető támogatás mértéke gyermekenként 400.000 Ft – ez független a lakás alapterületétől és a meglévő gyermekek számától is.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.